Muzică

Tom Waits şi artiştii care l-au inspirat – de la Sinatra până la Dylan şi Zappa

Era prin 2005 târziu sau prin 2006 devreme când am dat pentru prima oară peste muzica lui Tom Waits. Aia a fost o perioadă tare nebuloasă pentru mine. Eram rupt oarecum în două între Sibiu (unde terminasem facultatea şi încă mai pierdeam vremea) şi Bucureşti (unde erau prietenii mei şi unde făceam naveta cât de des era posibil), duceam o viaţă eufemistic spus boemă… deşi era de-a dreptul promiscuă. Paradoxal, eram înconjurat numai de oameni faini.

Într-una din vizitele făcute în Bucureşti, în cadrul unei serate cultural-muzicale, să-i spunem, am ascultat melodia “Cold Water” a lui Tom Waits. Mi s-a fixat bine în creieri şi nu am mai reuşit să scap de ea în anii care au urmat. Pentru că aşa merg lucrurile pe lumea asta, a început să-mi placă şi Waits. Nu e un artist popular, dar e pe gustul meu, cu tot cu vocea aia aspră ca limba de pisică. Şi nu, nu e printre preferaţii mei pentru rolurile din filmele lui Jarmusch, nici pentru melodia din Shrek II.

Ieri a fost ziua lui şi am dat întâmplător peste o listă cu 20 de albume preferate, încropită de Waits pentru The Guardian. Bine, articolul e din 2005, dar nu cred că omul şi-a schimbat prea mult preferinţele, nu ştiu dacă a apărut ceva mai bun în ultimii 15 ani la capitolul muzică… Am dat peste lista aceea şi am avut senzaţia aia dubioasă, jumătate strângere de inimă, jumătate bucurie, pe care o ai atunci când dai din întâmplare peste secretul inofensiv, dar foarte mişto al cuiva de care ţi-e drag.

Muzica lui Tom Waits mă inspiră, aşa că am de gând să fac un playlist pe Spotify cu melodiile care-l inspiră pe Tom Waits. Ce poate fi mai fain de-atât?

Printre ele e şi Frank Sinatra, şi Rolling Stones, şi Bob Dylan, şi James Brown, şi melodii din folclorul ceh… sau boemian-moravian, dacă vreţi. O “nebunie perfectă”, aşa cum însuşi Tom Waits şi-a botezat propria listă, pe care o găsiţi în articolul de pe The Guardian, laolaltă cu un comentariu al autorului. Asta, dacă vă interesează de ce “Prison Songs: Murderous Home Alan Lomax Collection” se numără printre preferatele lui.

Eu vă las cu preferata mea.

Foto: tomwaits.com

 

Sed non elit aliquam, tempor nisl vitae, euismod quam. Nulla et lacus lectus. Nunc sed tincidunt arcu. Nam maximus luctus nunc, in ullamcorper turpis luctus ac. Morbi a leo ut metus mollis facilisis. Integer feugiat dictum dolor id egestas. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.