Blog

“The Godfather, Coda” – Naşul III (1990) primeşte o nouă şansă la nemurire

După trei decenii, Francis Ford Coppola a luat la bibilit “Naşul III” şi spune că l-a făcut mai bun decât filmul din ’90. “Coda” înseamnă “capăt de linie”, dar nu cred că se referă la “Moartea lui Michael Corleone” – nu e o noutate. Nu am apucat să văd noul director’s cut, doar să citesc despre… A fost suficient să dezgroape nişte amintiri.

Nu mai ţin minte când am văzut prima oară “Naşul”. Sunt amintiri vagi, secvenţe amestecate, nici nu pot spune dacă era I, II sau III. Cel mai probabil l-am prins pe bucăţi, dacă l-a dat vreodată TVR-ul în perioada anilor ’90 – dar nici de asta nu sunt sigur.

Ştiu însă că e unul dintre filmele pe care, cu mult înainte să-l văd cap-coadă şi să-mi şi aduc aminte experienţa asta, mi l-a lăudat tata într-atât, încât a devenit unul dintre preferatele mele. Pe nevăzute, alături de alte bijuterii cum ar fi “Spartacus”, “Blues Brothers”, “Legenda Negrului Charley” sau “Cinci pentru Infern” (pe ultimele două nu le-am văzut nici până acum, dar sunt convins visceral că sunt capodopere cinematografice).

Lucrurile s-au schimbat pe 7 mai 2001, în ziua în care am împlinit 18 ani. Atunci am primit colecţia întreagă, trei casete VHS originale cu Naşul I, II şi III. Iar în cei 19 ani care au trecut până acum… pot spune fără să exagerez că e seria de filme pe care-am văzut-o pe de-a-ntregul (şi pe bucăţi) de cele mai multe ori. Singur sau cu prietenii, pe casetă, CD, DVD, pe Paramount sau Netflix, s-au adunat zeci de vizionări.

Fac o paranteză aici… când mi-am făcut bagajele pentru facultate, casetele alea trei erau înghesuite strategic printre şosete şi tricouri. Iar în perioada studenţiei, “Naşul” a devenit un soi de ritual pe care-l executam cu religiozitate an de an, dacă nu chiar mai des. Ne adunam la cineva acasă – cineva cu VCR, bineînţeles – şi timp de vreo 10 ore eram ieşiţi complet din circuitul lumesc.

Făceam paste în pauze, beam vin că bere nu se cuvenea şi la finalul maratonului ieşeam în lume cu ochii cârpiţi şi roşii, vorbind un soi de romgleză italiană care ne ţinea zile întregi. “Hai să-ţi fac o ofertă de nerefuzat” / “Never take sides against the family!” / Just when I thought I was out… they pull me back in!”

În toate dăţile astea nu ne-am pus – aproape – niciodată problema “care dintre cele trei părţi e mai bună”. Nu aveam apucături de critici de film. FIecare dintre filme avea ceva ce ne făcea să ne sticlească ochii. “Naşul” era old school şi Marlon Brando făcea toţi banii, “Naşul II” avea Cuba, Sicilia, trădarea lui Fredo şi pe de Niro, iar “Naşul III” părea contemporan şi violent, cu Andy Garcia perfect.

Anii au trecut, odată cu ei şi studenţia. Au început să-mi cadă sub ochi recenzii, păreri şi alte puncte de vedere, de la somităţi în domeniu. Am înţeles de ce – în teorie -, ultima parte din trilogie a fost cea mai slabă, dar nu am plecat urechea, pur şi simplu nu am putut. Pentru mine, întreaga saga a familiei Corleone e un întreg – din păcate sau din fericire, nu m-am decis încă. 

Şi uite că văd zilele astea că Francis Ford Coppola a umblat la “Naşul III”. I-a schimbat încheierea, a schimbat ordinea scenelor, sunetul şi imaginea au fost remasterizate, într-un cuvânt i-a dat un suflu nou. Regizorul spune că “The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone” face ordine în haosul filmului lansat pe fugă în 1990 şi e mai aproape de ideile creative pe care le-a avut atunci când a acceptat să regizeze a treia parte. 

Sigur, se poate să fie doar o mişcare de marketing – să ne închipuim că a ieşit un cu totul alt film, când la mijloc e doar o spoială. Nu cred că asta contează… ci faptul că dă apă la moara nostalgiei şi o să avem o nouă ocazie să dăm praful de pe casetele alea vechi – metaforic vorbind – şi să facem iarăşi un maraton ca pe timpuri… Cu versiunea nouă, bineînţeles.

Foto şi video: Paramount Pictures

Sed non elit aliquam, tempor nisl vitae, euismod quam. Nulla et lacus lectus. Nunc sed tincidunt arcu. Nam maximus luctus nunc, in ullamcorper turpis luctus ac. Morbi a leo ut metus mollis facilisis. Integer feugiat dictum dolor id egestas. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.