Trending

Ce sa faci cand te plictisesti acasa. Ghid de supravietuire intre patru pereti

Singurătatea la domiciliu e o problemă pentru tot mai mulți, în ziua de azi. Muncă > acasă > somn > muncă – rutina plictisește. Există, însă, soluții care ne vor pune creierii pe moațe.

Lucrezi noaptea. Sau ziua, dar uneori ai liber în timpul săptămânii.
Ești pe freelance. Sau încă nu ai ajuns în câmpul muncii și te bucuri de studenție.

Nu contează care variantă ți se potrivește. Dacă te plictisești la tine acasă înseamnă că e ceva în neregulă cu viața, cu prioritățile sau cu gusturile tale. Sau că, pur și simplu, nu ai chef să faci nimic din lucrurile cu care te-ai obișnuit, prietenii apropiați sunt ocupați sau te enervează, ai ajuns într-un moment de cumpănă al vieții și tot ce-ți dorești acum e să faci ceva ca să scapi de plictiseală.

E-n regulă, ai destule opțiuni. Nu trebuie să faci gesturi extreme, gen să suni rude cu care nu ai mai vorbit de ani de zile, să faci curat, să gătești, să faci playlist-uri pe Spotify sperând că le vei asculta integral la un moment dat, să dai o petrecere pentru oameni pe care nu-i simpatizezi sau să ieși în oraș ca să te faci de poveste după prea multe cocktail-uri în vreun bar din Centrul Vechi.

Opțiunile despre care o să citești mai jos sunt învechite – retro -, dar sunt testate. Nu funcționează la nesfârșit, dar îți vor da un punct de plecare. Și, ce-i mai important, sunt altceva. Hai să le luăm pe rând:

Scrie orice. Dar scrie

Eram în clasa a cincea când am pus pe foaie primele gânduri proprii. M-au inspirat “Cireșarii” – ăștia mai în vârstă cu siguranță vă mai aduceți aminte de Tic, de Ursu, de toată gașca -, unul dintre personaje ținea un jurnal în care scria tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin interesante, dar pe mine m-a prins ideea. Nu aveam mulți prieteni și cei pe care-i aveam nu rezonau prea bine cu dilemele mele existențiale, așa că am început să țin un jurnal.

În anii ce-au trecut am trecut prin bloguri, Facebook, apoi am trecut la grupa mijlocie și am început să scriu nuvele, ficțiune… Esențialul e că scrisul, orice formă ar prinde, e un exercițiu splendid pentru minte. Nu toată lumea are talent la asta, dar absolut oricine poate pune niște idei pe foaie – sau într-un .rtf pe computer. La dracu, poți scrie chiar și-ntr-un excel, nu stă nimeni să te verifice.

Și dacă te întrebi CE să scrii… asta ar trebui să fie ultima ta grijă. Liste de cumpărături, calculează-ți cheltuielile, numără nemulțumirile și bucuriile, nunțile și botezurile la care trebuie să mergi anul ăsta, lucruri auzite-n lift sau la coadă la Mega Image – nu contează. Important e să te debarasezi de balastul din minte și să-ți umpli timpul făcând ceva ce poate va avea sau nu importanță, dar cu siguranță te va ajuta să te relaxezi.

Vezi un film. Vechi

Nu-mi place să trag concluzii dar, dacă ai ajuns să te plictisești, înseamnă că ai luat deja la puricat Netflix, HBO Go, Youtube și celelalte servicii de streaming video și-ai ajuns la concluzia aia la care ajungem cu toții la un moment dat: “e groaznic, nu mai am la ce să mă uit, le-am văzut pe toate alea mișto și restul nu-mi plac“.

Ei bine, e timpul să afli că “filme faine” nu înseamnă doar “Avengers: Infinity” și “Gladiator“. Ce-i drept, au imagini care dau perfect pe un ecran 4k de un metru și jumătate, au eroi, au binele și răul la vedere, trasate milimetric, astfel încât rareori se întâmplă să ții cu cineva care de fapt e un nemernic în cel mai pur sens al cuvântului. Nu, nu mă refer aici la Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, the Unburnt […] and Mother of Dragons.

Caută, în schimb, un film vechi. Clasic. Ceva ce n-ai mai văzut până acum, nici măcar în trailere. E plin netul de topuri. Dacă nu ai încredere în cinefili, ia lista IMBD a celor mai bune 250 de filme și caută-le pe cele dinainte de 1980. O să ai o mare surpriză, fie că-ți plac filmele de acțiune, dramele sau comediile romantice. Știi de ce? O să scriu la un moment dat un text dedicat filmelor vechi, dar acum mă limitez la un singur motiv: filmele vechi nu au efecte speciale – au, în schimb, o poveste bună și actori care devin rolul lor.

Fă mișcare. Obosește-te

E bine știut că plictiseala are întotdeauna legătură cu creierul. Dacă mintea noastră nu e suficient stimulată, intrăm într-o stare de pleoșteală – amorțeală care, dacă nu e ajustată cumva, duce la depresie. Dacă nu facem lucruri care ne fac plăcere, ne plictisim. Dacă facem lucruri care ne plac prea mult pentru prea mult timp, iarăși ne plictisim. Dacă stăm ore întregi între patru pereți, fără ceva concret care să ne stimuleze și să verse endorfine-n cap, ne plictisim.

Menționam mai sus scrisul, dar nu toată lumea are o latură creativă – sau măcar sinceritate în fața unei pagini albe, chit că desenează hieroglife. Am mai scris și despre cât de faine sunt filmele clasice, pentru că ne smulg din rutină și ne oferă o altă priveliște către povești pe care le-am văzut – dacă le-am văzut – doar prin intermediul efectelor speciale ale noului Hollywood. Păi, dacă scrisul nu funcționează și dacă filmele vechi te fac să strâmbi din nas… mai ai o șansă: anume să te obosești.

Dacă e să fac un top al problemelor cu care ne confruntăm azi, aș pune printre locurile fruntașe leneveala, stresul și lipsa somnului. Bun. Dacă te plictisești, de ce să nu te folosești de momentul ăsta ca să completezi lipsurile? E simplu: nu ai ce face? Culcă-te. Nu poți să dormi? Obosește-te. Ia-ți niște gantere acasă și chinuie-le câteva (zeci de) minute. Efortul fizic te va ajuta să muți presiunea din minte în corp și oboseala acumulată te va îndemna cu siguranță la somn. Win – win.

Într-un final, trebuie să știi că ai alternative și, chiar dacă nu sunt cele trei de mai sus, cu siguranță vei găsi altele mult mai bune. Trebuie doar să le cauți, în loc să-ți plângi de milă. Spor și lasă-mi în comentarii ce soluții ve-ri-fi-ca-te ai tu ca să scapi de plictiseală.

Sed non elit aliquam, tempor nisl vitae, euismod quam. Nulla et lacus lectus. Nunc sed tincidunt arcu. Nam maximus luctus nunc, in ullamcorper turpis luctus ac. Morbi a leo ut metus mollis facilisis. Integer feugiat dictum dolor id egestas. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.